Kreativita - OSHO

Nový způsob života - tvořivé síly v našem vnitru

Nedávno jsem dočetla zajímavou a skvělou knížku, je to jedna z těch které byste si asi sami od sebe nekoupili a to je jeden z důvodů proč tu o ní píšu. Dalším důvodem je taky to, že mi změnila pohled na život a spoustu věcí jsem díky ní i pochopila. Do budoucna si plánuju koupit i knihu Odvaha od OSHA. Určitě si stejně jako já říkáte, že je to docela divné jméno, ale to je proto, protože OSHO je z Indie. Konkrétně tuto knížku jsem nenašla přeloženou do češtiny, ale je slovensky a dá se koupit ve spoustě internetových knihkupectví. Neberu to jako problém, spíš jako příležitost přiučit se něco nového.

Výsledek obrázku pro kreativita osho

Pár hlavních myšlenek se sem pokusím vypsat: pokud se chcete stát tvůrcem, chcete být kreativní nesmíte kráčet vyšlapanou cestou, ale objevovat nové způsoby.

Akce & Aktivita
Tyto dva pojmy vypadají zdánlivě stejně, ale není to tak. Akce se od aktivity liší tím, že je spontánní. Když se do něčeho nutíte a děláte to, protože máte potřebu něco dělat, jedná se o aktivitu. Celý náš život je plný aktivity, jednoduše musíme něco dělat, máme potřebu něco dělat a dost často to ani nedává smysl. Měli bychom si nechat více času na akci. Akce je, na rozdíl od aktivity, úplná, spontánní a taky krásná. Snažte se zbavit co nejvíce aktivity, potom zjistíte, že je spousta věcí, kterými jen ztrácíte čas a kvůli kterým jste byli pořád ve stresu a naprosto zbytečně.

Pět překážek:

Sebevědomí: dost často si sebevědomí vykládáme jako něco úžasného. Mít nízké sebevědomí, není pro lidi dobré, ale co když je to naopak? Vysoce sebevědomí lidé jsou často populární, ale také něco skrývají, nedokážou být sami sebou, protože se bojí, že by o svou "popularitu" přišli. Nedokážou se odvázat, neumí být spontánní, nemůžou být kreativní. Zbavte se svého ega, odvažte se a dělejte bláznivé věci, protože bláznivé věci, jsou kreativní. Jen tak můžete být sami sebou, jen tak se dokážete otevřít, jen tak můžete být šťastní.
Vědecky dokázáno je, že když lidé leží, dokážou být více uvolnění a otevření. Proto u psychologů lidé často leží. Schválně to někdy zkuste.

Perfekcionismus: když se budete snažit, aby něco bylo dokonalé, nikdy to dokonalé nebude. Jednoduše, dělejte to s láskou, ať děláte cokoli vžijte se do toho a nechte se tím nést, nakonec sami uvidíte, že výsledek dokonalý bude.

Intelekt: za inteligentní jsou často považováni ti, kteří vychodili nějakou školu, naučili se spoustu věcí na zpaměť. Je to blbost. Tito lidé pořád žijí v minulosti. Někdy se něco naučili a opakují to pořád dokola, přitom to už vůbec nemusí být pravda. Žijte raději v přítonosti a buďte ochotní se učit nové věci, pak je postupně zapomínat a zase se učit nové. Je to jako aktualizace, aktualizace mysle. Nikdo z nás nechce být starým počítačem no ne?

Víra: víra může člověka v mnoha věcech ovlivnit, až už k dobru, ale i ke zlu. Chtěli byste třeba něco udělat a teď nemyslím zrovna zločin, ale může to být cokoli jiného. Chtěli byste třeba nakreslit krásný obraz, ale místo toho, musíte jít do kostela. Neříkám, že víra je špatná věc, ale je to minulost. Opět. Něco jako hodiny dějepisu pořád a pořád dokola.

Hra zvaná "sláva": netoužete po slávě. Pokud něco děláte rádi, milujete to, dělejte to dál a je úplně jedno jestli vás bude podporovat celý svět, jeden člověk a nebo nikdo. Pokud toužíte po slávě, nikdy nic kreativního a krásného nevytvoříte, budete lidem akorát pro smích. Bez většiny slavných "umělců" by bylo světu líp, protože pak by možná lidi poznali jak opravdové umění vypadá a vážili by si ho.

Čtyři klíče:

Staňte se znovu dítětem: Děti jsou kreativní, jako malé. To dospělí je ničí. Rodiče je ničí, škola je ničí, stát je ničí. Celé školství je postavené na palici. Učitelé by měli dětem pomáhat se rozvíjet, ne zničit jejich kreativní část mozku. Tím, že je dospělí učí jak se co dělá správně jim zakazují se dál rozvíjet. Měli by si tohle lidé uvědomit.

Buďte připraveni se učit: Jak už jsem zmiňovala, klíč je v tom, být aktuální, žít tady a teď. Být připraveni učit se nové věci, postupně je zapomínat a učit se zase nové.

Nacházejte nirvánu v obyčejnostech: Všechno na světě je krásné. Jen se na chvíli zastavte a podívejte se třeba na růži. Je krásná že? Uvědomili jste si to vůbec někdy? Nebo kopretina? Chce to jen více se dívat kolem sebe.

Buďte rojko: jednoduše, radujte se z maličkostí. Třeba z květin, večerů s rodinou nebo jen z hezkého filmu. Buďte prostě šťastní a vychutnávejte si každý krásný okamžik.


Hodně často děláme velkou chybu a to tu, že se ženeme za nějakým cílem. Jsme jím zaslepení tolik, že si nevšímáme ostatních věcí a ani pokroků, které jsme už udělali. Neříkám, že je špatné mít cíle, ale neměli bychom kvůli nim zapomenout žít. Měli bychom být více meditativní. A další věc je taky, že bychom se měli věnovat více věcem, protože když nějaké naše dva zájmy skombinujeme, vznikne z toho něco nového, zvláštního a neznámého a to je kreativita.

Komentáře

Oblíbené příspěvky